ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ

Ένα μπρούτζινο κρεβάτι

Το ποδαρικό-υλικά

Το ποδαρικό- μετά τη συγκόλληση και τον καθαρισμό.

Το κεφαλάρι-τα υλικά

Το κεφαλάρι-μετά τη συγκόλληση και πριν τον καθαρισμό. Ο καθαρισμός γίνεται με λεπτές λίμες, ψιλό γιαλόχαρτο και χρήση μινι συρματόβουρτας από μπρούτζο.

Κεφαλάρι-ποδαρικό

Το κρεβάτι στην τελική του μορφή

Το κρεβάτι στην τελική του μορφή.

Εισαγωγή

Το κουκλόσπιτο είχε ένα κρεβάτι. Το είχα φτιάξει από ξύλο κόντρα πλακέ. Η ιδιοκτήτρια του κουκλόσπιτου (η κόρη μου), ήταν μάλιστα πολύ χαρούμενη που η Έρσα (η κούκλα) είχε ένα «αξιοπρεπές» κρεβάτι μέσα στο κουκλόσπιτό της. Η όλη διαδικασία όμως έφερε συνειρμικά παιδικές μνήμες από τα παλιά μεταλλικά κρεβάτια με τα ελατήρια, που όταν τολμούσες το βράδυ να αλλάξεις πλευρό, τρίζανε. Είχανε όμως μια γοητεία αυτά τα κρεβάτια και σκέφτηκα πόσο ωραίο θα ήταν αν θα μπορούσα να φτιάξω ένα, έστω και σε μινιατούρα. Έτσι, ξεκίνησε η «περιπέτεια» κατασκευής μεταλλικού κρεβατιού από μπρούτζο…

Σχέδιο- διαστάσεις

Μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο με βοήθησε να σχεδιάσω το κρεβάτι . Ένα κρεβάτι που να αποτελείται από κεφαλάρι και ποδαρικό και με ένα απλό πλαίσιο, που αργότερα θα τοποθετούσα ένα κομμάτι κόντρα πλακέ, για να υποδεχτεί το μελλοντικό στρώμα. (Ναι, στα μελλοντικά πλάνα είναι να του προσθέσω και ένα στρώμα, υπάρχουν πάμπολλες ιδέες στο διαδίκτυο σχετικά με αυτό). Η κατασκευή είναι σε κλίμακα 1:20. Πρόκειται πρακτικά για μονόκλινο κρεβάτι πλάτους 110 cm και μήκους 2 m. Οπότε η μινιατούρα έχει μήκος 10 cm και πλάτος 5,5 cm. Το κεφαλάρι έχει ύψος 7,5 cm το δε ποδαρικό 4,5 cm.

Υλικά-συναρμολόγηση

Στο περίβλημα στο κεφαλάρι και το ποδαρικό χρησιμοποίησα σωληνάκι πάχους 2 mm, ενώ στα ενδιάμεσα κάγκελα χρησιμοποίησα σωληνάκι πάχους 1 mm. Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από έλασμα πλάτους 3,5 mm ενισχυμένο με κάθετες ράβδους (σωληνάκια) πάχους 1 mm. Το ίδιο δηλαδή υλικό που χρησιμοποίησα στα κάγκελα. Η βάση για το στρώμα είναι ένα απλό ξύλο κόντρα πλακέ.

Η όλη κατασκευή – με μόνη εξαίρεση το δέσιμο πλαισίου με κεφαλάρι-ποδαρικό – έγινε με ασημοκόλληση. Τα διάφορα μεταλλικά κομμάτια κολλήθηκαν κάνοντας χρήση φλόγιστρου και ασημοκόλλησης. Δουλειά που απαιτεί υπομονή προεργασία  πριν και εργασία μετά την κόλληση κάθε συνδέσμου. Το πλαίσιο το στερέωσα με το κεφαλάρι και το ποδαρικό, κάνοντας χρήση εποξικής κόλλας. Ο λόγος ήταν ότι ήθελα να έχω άμεσο, σίγουρο και γερό αποτέλεσμα. Η ασημοκόλληση αν γίνει σωστά είναι πολύ στερεή, όμως στα συγκεκριμένα σημεία η παρατεταμένη χρήση φλόγας θα μπορούσε να μου λιώσει το μέταλλο με αποτέλεσμα να μου καταστρέψει την όλη εργασία.