ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ

Μια σκάλα για κουκλόσπιτο

Εισαγωγή

Όλα ξεκίνησαν όταν αποφάσισα να βοηθήσω την κόρη μου να φτιάξει ένα κουκλόσπιτο από ένα παλιό κουτί παπουτσιών. Φτιάξαμε μαζί διάφορα πράγματα, όπως πόρτα, παράθυρο, μέχρι και είδη υγιεινής φτιάξαμε. Μετά ήρθε η απορία, που θα χωρέσουν όλα αυτά; και τότε μπήκε η ιδέα, ότι ίσως θα έπρεπε το κουκλόσπιτο να γίνει διώροφο. Αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, όμως αρχίσαν οι συζητήσεις και τα σχέδια.

Και μέσα σε όλα αυτά, μας προέκυψε η σκάλα. Ένα δίπατο σπίτι έστω και κουκλόσπιτο, πρέπει να έχει μια σκάλα. Έτσι, ξεκίνησε και η αναζήτηση για το πώς φτιάχνουμε μια σκάλα.

Οι προδιαγραφές; απλά να μοιάζει με σκάλα και φυσικά να είναι σε κλίμακα (κατά το δυνατόν) με τα υπόλοιπα του κουκλόσπιτου. Έτσι κατέληξα στο να τη φτιάξω σε κλίμακα 1:20.

Φάση Πρώτη-Σχεδιασμός.

Σχέδιο σκάλας ύψους 2.5m και μήκους 3m. Ηκατασκευή θα γίνει σε κλιμακα 1:20, άρα οι διαστάσεις θα είναι ύψος 12.5cm καί μήκος 15cm.

Αρχικά πίστεψα πως με λίγη έρευνα στο διαδίκτυο και κάνοντας χρήση των γυμνασιακών μου γνώσεων τριγωνομετρίας, θα μπορούσα να σχεδιάσω μια σκάλα. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, διότι συνειδητοποίησα πως ο σχεδιασμός θέλει κάτι παραπάνω από τριγωνομετρία και η υλοποίηση με μολύβι και χαρτί δεν είναι από τα δυνατά μου σημεία. Άσε που οι γυμνασιακές μου γνώσεις περί τριγωνομετρίας έχουν ξεθωριάσει…

Την λύση την βρήκα και αυτή στο διαδίκτυο. Υπάρχει πληθώρα από sites που ασχολούνται με αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, έτσι σε ένα ρώσικο βρήκα αυτό που ζητούσα: πώς να σχεδιάσεις on line μία σκάλα. Του έδωσα λοιπόν τις βασικές παραμέτρους και αυτό αμέσως μου έδωσε σε pdf μορφή το προτεινόμενο σχέδιο. Από κει και ύστερα τα πράγματα ήταν απλά. Δεν έμενε παρά να τυπώσω τα σχέδια σε χαρτί και στη διάσταση που ήθελα. Στην προκειμένη περίπτωση, ήθελα η σκάλα μου να είναι σε κλίμακα 1:20. Η αλλαγή κλίμακας ενός σχεδίου, από μόνο του είναι ξεχωριστό κεφάλαιο.

Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία έμαθα και κάποια πράγματα για τις σκάλες:

Τα βασικά στοιχεία λοιπόν μιας σκάλας είναι:

  • Το συνολικό ύψος
  • Το συνολικό μήκος
  • Η κλίση
  • Ο αριθμός των σκαλοπατιών
  • Το ύψος του σκαλοπατιού (Ρίχτι)
  • Το πλάτος του σκαλοπατιού (Πάτημα)

Η εργονομία της σκάλας συνίσταται στον συνδυασμό δύο παραγόντων: την κλίση της σκάλας, αυτή πρέπει να είναι μεταξύ 26 και 33 μοιρών και την αναλογία του πλάτους (πάτημα Π) με το ύψος (ρίχτι Ρ) του σκαλοπατιού. Αυτή ακολουθεί τον χρυσό κανόνα που είναι: 2 x Ρ + Π = 63 εκ. Δηλαδή: 2 φορές το ρίχτι συν το πάτημα ισούται με 63 εκ. με μέγιστη απόκλιση ±1 εκ.

Προφανώς η ιστοσελίδα που μου σχεδίασε τη σκάλα, κάπως έτσι θα έκανε τους υπολογισμούς της.

Φάση Δεύτερη- κόψιμο των διαφόρων μελών

Η κατασκευή είναι σχετικά απλή. Αποτελείται από τον σκελετό, κομμένο σε ξύλο κόντρα πλακέ, και από τα πατήματα και τα ρίχτια, κομμένα από ξύλο κερασιάς. Ο σκελετός κόπηκε με την σέγα, αφού πρώτα είχα κολλήσει το σχέδιο. Στη συνέχεια βάφτηκε σε χρώμα λευκό με ακρυλική μπογιά.

Τα κομμάτια που χρησιμοποιήθηκαν για το ντύσιμο της σκάλας κόπηκαν με ηλεκτρικό δισκοπρίονο.

Φάση Τρίτη- συναρμολόγηση.

Τη συναρμολόγηση την έκανα με τη βοήθεια μιας γωνίας από ξύλο. Πάνω σε αυτή εφάρμοσα το σκελετό, έτσι ώστε να είναι σταθερός όταν θα κολλούσα τα σκαλοπάτια. Η κόλλα που χρησιμοποίησα ήταν απλή άσπρη ξυλουργική κόλλα. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή και αφού στέγνωσε η κόλλα, έτριψα με ψιλό γυαλόχαρτο τα σκαλοπάτια. Δεν χρειάστηκε πολύ, εξάλλου το κόψιμο με το δισκοπρίονο έδωσε σχεδόν αψεγάδιαστο αποτέλεσμα. Τέλος, άλειψα και γυάλισα τη σκάλα με μείγμα κεριού μέλισσας με παραφίνη.

Αυτό το τελευταίο προστατεύει τα ξύλο και παράλληλα αναδεικνύει το χρώμα του και το γυαλίζει.

Οι σκάλες τώρα είναι έτοιμες να τοποθετηθούν στο κουκλόσπιτο, όταν αυτό αποκτήσει τον δεύτερο όροφο. Για την ιστορία, αν τις τοποθετούσα σε κανονικό σπίτι σε κλίμακα δηλαδή 1:1  και τις δύο μαζί το ύψος του ορόφου είναι 5 μέτρα, πράγμα εξωπραγματικό, όμως εδώ μιλάμε για κουκλόσπιτο και το θέλουμε άνετο!

Ο σκελετός της σκάλας. Σε κόντρα πλακέ πάχους 4mm.

Ξύλινη γωνία. Προσομοίωση εδάφους και τοίχου.Θα βοηθήσει στη κατασκευή της σκάλας.

Ξύλινη γωνία. Η σιδερογωνιά κράτα τα δύο ξύλα σε ορθή γωνία.

Τα βήματα της σκάλας κομμένα από ξύλο κερασιάς.
L: 40mm W:12 mm T:3mm

Ο σκελετός της πρώτης σκάλας είναι έτοιμη πάνω στη ξύλινη γωνία.

Η σκάλα στο στάδιο της κατασκευής

Οι σκάλες έτοιμες. Σε μεταγενέστερο στάδιο, θα περαστούν με ειδικό κερί που προστατεύει και γυαλίζει το ξύλο.