ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ

Μεταλλικό τραπεζάκι

Το τραπεζάκι στην τελική του μορφή

Σχέδιο-διαστάσεις

Το σχέδιο είναι πολύ απλό, αποτελείται από μια στρογγυλή επιφάνεια και τρία πόδια, όπως είναι τα περισσότερα τραπεζάκια μπαλκονιού, ή τα περισσότερα που συναντάμε σε καφενεία. Κατασκευάστηκε σε κλίμακα 1:20. Σε πραγματικό μέγεθος, θα είχε ύψος 75 cm και διάμετρο 70cm.

Υλικά-συναρμολόγηση

Όλα τα μέρη είναι από μπρούτζο. Το πάνω μέρος κόπηκε από φύλλο μπρούτζου πάχους 1 mm.  Το κόψιμο ήταν μια επίπονη εργασία, γιατί έγινε με ηλεκτρική σέγα σε χαμηλή ταχύτητα και κάνοντας χρήση ειδικής λάμας για σκληρά μέταλλα. Παρόλο που οι λάμες προορίζονταν για κοπή σκληρού μετάλλου, κατάφερα στο τέλος να τελειώσω το κόψιμο αφού πρώτα έσπασα τρείς από αυτές τις λάμες. Το φινίρισμα έγινε ως εξής: κάνοντας μία τρύπα στο κέντρο του κύκλου, στερέωσα τον δίσκο σε έναν άξονα και στη συνέχεια το βίδωσα σε ένα ηλεκτρικό δράπανο. Στη συνέχεια και περιστρέφοντας τον δίσκο σε χαμηλή ταχύτητα, έτριψα την περιφέρεια του δίσκου έτσι ώστε να επαλειφθούν οι ατέλειες από το κόψιμο της σέγας.

Η συναρμολόγηση έγινε με ασημοκόλληση. Τοποθετήθηκε πρώτα ο κεντρικός στύλος, που χρησιμεύει στο να στηρίζει τα τρία πόδια.  Αυτά είναι από σωληνάκι πάχους 2 mm σε σχήμα τόξου κύκλου. Για να γίνει σωστά η τοποθέτηση, πρώτα χάραξα τρεις ακτίνες στο δίσκο και σε γωνία 120 μοιρών (ο κύκλος έχει 360 μοίρες). Αυτές οι ακτίνες χρησίμευσαν σαν οδηγοί για την σωστή συγκόλληση των ποδιών πάνω στον δίσκο. Όταν τελείωσε η συγκόλληση διόρθωσα το μήκος και την καμπυλότητα των ποδιών, έτσι ώστε το τραπέζι να στέκεται οριζόντια. Η τελευταία φάση ήταν με μικρές λίμες να καθαρίσω και να τρίψω τα σημεία που έτρεξε παραπανίσια κόλληση. Τέλος με χρήση μικρής συρματόβουρτσας προσαρμοσμένη στο ηλεκτρικό δράπανο να καθαρίσω και να γυαλίσω το τραπεζάκι.

Τα μέρη: Στρογγυλό δισκάκι πάχους 1 mm και διαμέτρου 70 mm.
Σωληνάκια πάχους 2 mm.

Το τραπεζάκι στην τελική του μορφή

Το τραπεζάκι στην τελική του μορφή

Το τραπεζάκι στην τελική του μορφή, αναποδογυρισμένο και καθαρισμένο με συρματόβουρτσα.