ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ

Η πολυθρόνα του σκηνοθέτη

Όλα από ξύλο κερασιάς. Το πάχος τους είναι 2mm, οπότε κάποια από αυτά που θα συναρμολογηθούν κάθετα, είναι μακρύτερα κατά 2mm.


Με τη βοήθεια του βενιέρου και ενός λεπτού μολυβιού, σημαδεύονται τα διάφορα σημεία που θα γίνουν οι συνδέσεις.


Η τελική διάμετρος κάθε τρύπας είναι 2mm. Για να αποφεχθεί η πιθανότητα να σπάσει το ξύλο, η τρύπα γίνεται σταδιακά, με την χρήση πρώτα μικρότερου διαμετρήματος τρυπανιού.


Με τη βοήθεια λεπτής λίμας, λιμάρονται οι άκρες που θα σφηνωθούν στις αντίστοιχες τρύπες. Για να εξασφαλισθεί η σωστή διάμετρος, η άκρη πιέζεται μέσα στην τρύπα της μπρούτζινης λάμας.


Τα τέσσερα πόδια της πολυθρόνας έτοιμα να συναρμολογηθούν.


Τα τέσσερα πόδια της πολυθρόνας με τα οριζόντια κάγκελα


Τα δύο πλαϊνά κάθετα της πολυθρόνας με τα μπράτσα προσαρμοσμένα.


Τα δύο πλαϊνά κάθετα της πολυθρόνας με τα στηρίγματα της πλάτης.


Τα ενδιάμεσα κομμάτια προσωρινά συνδεδεμένα. Πρέπει να γίνουν μετρήσεις ακριβείας, έτσι ώστε τα τελάρα στην τελική τους μορφή να είναι παράλληλα και να εφαρμόζουν μεταξύ τους χωρίς να αφήνουν κενά.


Προσωρινή συναρμολόγηση. Τα επάνω ξύλα που αργότερα θα υποδεχθούν το ύφασμα, θα λιμαριστούν. Τα έκοψα μεγαλύτερα από το κανονικό, για να πετύχω σωστή εφαρμογή των τελάρων.


Μια πρώτη εικόνα της πολυθρόνας, τα κομμάτια δεν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους ακόμα.


Μπρούτζινα σύρματα μήκους περίπου 14mm που θα συνδέουν τα πλαϊνά τμήματα με τα δύο τελάρα που εχουν συνδεθεί σε σχήμα ψαλιδιού.


Ο σκελετός της πολυθρόνας συναρμολογημένος-μπροστιν’η πλευρά.


Ο σκελετός της πολυθρόνας συναρμολογημένος-πλαϊνή πλευρά.


Ο σκελετός της πολυθρόνας συναρμολογημένος- οπίσθια πλευρά.


Λεπτό λευκό πανί για να προσομοιάσει με το καραβόπανο της καρέκλας. Οι ραφές ενώθηκαν με κόλλα για υφάσματα.


Οι ραφές ενώθηκαν με κόλλα για υφάσματα.


Η καρέκλα έτοιμη με την επένδυσή της.

Η καρέκλα σκηνοθέτη είναι μια ελαφριά καρέκλα που τα μέλη της διπλώνουν το ένα με το άλλο σαν ένα ψαλίδι. Το κάθισμα και η πλάτη είναι κατασκευασμένα από καραβόπανο ή παρόμοιο ανθεκτικό ύφασμα που να αντέχει όλο το βάρος του χρήστη και να μπορεί να διπλωθεί. Τα πλαίσια είναι κατασκευασμένα από ξύλο, ή μερικές φορές από μέταλλο ή πλαστικό. Το κάθισμα και τα τελάρα που σχηματίζουν το ψαλίδι στηρίζουν και να κατανέμουν το βάρος του καθήμενου έτσι ώστε το κάθισμα να είναι άνετα τεντωμένο. Η πλάτη είναι συνήθως χαμηλή και η καρέκλα έχει συνήθως μπράτσα. Η στερεότυπη εικόνα ενός σκηνοθέτη κινηματογράφου στα γυρίσματα περιλαμβάνει μία από αυτές τις καρέκλες, εξ ου και το όνομα. Το σχέδιο ανάγεται σε καρέκλες του 15ου αιώνα και τελικά ακόμα πιο παλιά, στη ρωμαϊκή καρέκλα curule.

Η συγκεκριμένη κατασκευή είναι υπό κλίμακα 1:10. Το βασικό σχέδιο το βρήκα στο διαδίκτυο και τις διαστάσεις τις πήρα από μία τέτοια καρέκλα που υπάρχει διαθέσιμη στο σπίτι.