Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κατηγορία:Οσπρια»

Από The Stelios Files
(Νέα σελίδα με '==Πρακτικές συμβουλές== ===1. Προετοιμασία: μούλιασμα.=== Πρέπει να μουσκεύουμε τα όσπρια από τ...')
 
 
(4 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από τον ίδιο χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 31: Γραμμή 31:


[[κατηγορία:συνταγές]]
[[κατηγορία:συνταγές]]
__NOEDITSECTION__

Τελευταία αναθεώρηση της 12:48, 6 Οκτωβρίου 2018

1 Πρακτικές συμβουλές

1.1 1. Προετοιμασία: μούλιασμα.

Πρέπει να μουσκεύουμε τα όσπρια από το περιηγούμενο βράδυ. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα καλύπτουμε με νερό. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε. Ωστόσο, αν δεν έχουμε χρόνο και θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία του μουλιάσματος, κάνουμε το εξής: αφού τα ξεπλύνουμε καλά τα βάζουμε στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε με καθαρό νερό και τα σιγοβράζουμε 5’, από τη στιγμή που πάρουν μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε σκεπασμένα μέχρι να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα μαγειρεύουμε σύμφωνα με τη συνταγή.

1.2 2. Τρόπος μαγειρέματος: σιγανή φωτιά

Όλα τα όσπρια πρέπει να μαγειρεύονται σε σιγανή φωτιά. Βέβαια, ο χρόνος μαγειρέματος είναι ανάλογος με το είδος και την ποιότητα του όσπριου. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος όταν προσθέτουμε νερό πρέπει να είναι ζεστό.

1.3 3. Αλάτισμα: πάντα στο τέλος.

Τα όσπρια καλό θα είναι να αλατίζονται στο τέλος του μαγειρέματος για να μην σκληραίνουν και να μην ξεφλουδίζουν.

1.4 4. Το ελαιόλαδο: χωρίς τσιγκουνιά

Στα όσπρια, εν αντιθέσει με τα κρέατα, το λάδι επιβάλλεται να είναι περισσότερο, γιατί μαλακώνει την υφή τους στο μαγείρεμα.

1.5 Άσπρα, κόκκινα, μαύρα, πράσινα και φασόλια γίγαντες.

Από το προηγούμενο βράδυ, τα βάζουμε σε μπόλικο νερό και τα αφήνουμε να μουσκέψουν και να μαλακώσουν. Την επομένη τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε 1 ώρα περίπου. Ωστόσο ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από την ποικιλία και την ποιότητα των φασολιών. Στη συνεχεία τα στραγγίζουμε και ακολουθούμε τη συνταγή μας. Τα μαυρομάτικα και τα πράσινα φασόλια είναι τα μόνα που δεν χρειάζονται μούλιασμα.

1.6 Ρεβίθια.

Τα βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ να μουσκέψουν σε καθαρό νερό με 1 κουταλιά σόδα. Την επομένη, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά και αφαιρούμε τον αφρό, που σχηματίζεται στην επιφάνεια, με την τρυπητή κουτάλα. Τα αποφλοιωμένα ρεβίθια χρειάζονται λιγότερο χρόνο μουλιάσματος και μαγειρέματος.

1.7 Κουκιά.

Μουσκεύουμε τα κουκιά από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο νερό. Στη συνέχεια τους κόβουμε το μαύρο λουριδάκι που χουν στην κορυφή (διαδικασία που μπορεί όμως να παραλειφθεί). Την επομένη τα ξεπλένουμε, τα σουρώνομε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα σκεπάζουμε με νερό. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξουν και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ακολουθούμε τη συνταγή μας.

1.8 Φακές και φάβα.

Οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα. Τις καθαρίζετε, τις ξεπλένετε και τις ετοιμάζετε σύμφωνα με τη συνταγή σας. Το ίδιο και τη φάβα.