ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ

Ο ηλεκτροφωτισμός ενός κουκλόσπιτου

Οι ψευδοροφές στην φάση της κατασκευής. Το πάχος του hardboard είναι 4 mm. Το αυτό πάχος έχει και ο αποστάτης περιμετρικά.

Οι ψευδοροφές στην φάση της κατασκευής. Το πάχος του hardboard είναι 4 mm. Το αυτό πάχος έχει και ο αποστάτης περιμετρικά.

Όλα τε LEDs πάνω στα οποία έχει κολληθεί από μιά αντίσταση των 15 Ohms. Το κόκκινο καλώδιο αντιστοιχεί στον θετικό πόλο.

Η ψευδοροφή από την εσωτερική πλευρά με το LED στη θέση του.

Η ψευδοροφή από την πρόσθια πλευρά βαμμένη και με το LED στη θέση του.

Η πρώτη δοκιμή με το LED στο πρώτο δωμάτιο.

Τα σύρματα στην πλάτη του κουκλόσπιτου πριν την συνδεσή τους με το δίκτυο.

Οι ψευδοροφές τοποθετημένες και τα LEDS αναμμένα.

Η καλωδίωση στην πλάτη. Τα καλώδια είναι κολλημένα μέσα σε αυλάκια και καλυμμένα με χαρτοταινία. Αργότερα θα βαφτεί σε χρώμα λευκό.

Ένα κουκλόσπιτο με αξιώσεις πρέπει μέσα σε άλλα, να είναι φωταγωγημένο.  Πέρα όμως από το αισθητικό μέρος, υπάρχει και το πρακτικό. Φάνηκε πως τα δωμάτια ήταν σκοτεινά και λίγος φωτισμός παραπάνω θα βοηθούσε στο παιχνίδι. Έτσι λοιπόν μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο ηλεκτροφωτισμού του κουκλόσπιτου.

Ο σχεδιασμός όπως άλλωστε ισχύει παντού, είναι το παν. Τι φωτιστικά σώματα να χρησιμοποιήσω, την καλωδίωση, πώς θα γινόταν το κύκλωμα  και με τι ρεύμα θα γινόταν η παροχή.

Τα υλικά

Για το συγκεκριμένο κύκλωμα χρειάστηκαν 7 LEDs, και ο αντίστοιχος αριθμός αντιστάσεων των 15 Ohms. Επειδή η μέγιστη τάση που μπορούν να δεχτούν τα LEDs είναι μικρότερη, η αντίσταση χρειάζεται  για να μειωθεί η τάση στα επιτρεπτά όρια. Αυτό μετριέται γνωρίζοντας την τάση του ρεύματος που θα δώσει η παροχή ρεύματος που θα χρησιμοποιηθεί.

Η παροχή ρεύματος  γίνεται από έναν παλιό φορτιστή κινητού των 5V και 1A που η έξοδός του γίνεται με καλώδιο  USB. Δεν χρειάστηκε να ψάξω πολύ, σε ένα συρτάρι βρήκα ένα παλιό καλώδιο USB και αμέσως βρήκε τη χρήση του.

Για την καλωδίωση χρησιμοποίησα τα σύρματα από ένα κομμάτι καλωδίου UTP. Το καλώδιο αυτό που χρησιμοποιείται για την μεταφορά δεδομένων, αποτελείται από 4 ζεύγη συρμάτων. Αφαίρεσα το εξωτερικό πλαστικό περίβλημα και την θωράκιση και από αυτό απόκτησα τα σύρματα για το κύκλωμα. Συγκεκριμένα, από 1 μέτρο καλωδίου UTP, δημιούργησα αρκετό απόθεμα και για μελλοντικές κατασκευές…

Τα LEDs

Η χρήση των LEDs σε τέτοιες μικροκατασκευές – κατά πως φαίνεται- είναι μονόδρομος. Οι διαστάσεις τους, η ποικιλία χρωματικών αποχρώσεων και το κόστος τους  τα κάνει δημοφιλή.  Αυτό που χρειάζεται είναι να έχεις κάποιες βασικές γνώσεις σε θέματα ηλεκτρισμού (αυτά που μαθαίναμε στο Λύκειο κάποτε μπορεί να φανούν χρήσιμα) και ευχέρεια στην χρήση κολλητηριού. Το διαδίκτυο φάνηκε ξανά  χρήσιμο, με μια αναζήτηση μπορεί να βρει κανείς   πληθώρα κειμένων, φωτογραφιών και το πιο σημαντικό, βίντεο για τον τρόπο σύνθεσης κυκλωμάτων.

Το κύκλωμα

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κύκλωμα είναι απλό. Όλα τα LEDs έπρεπε να συνδεθούν παράλληλα και να πάρουν ρεύμα από τον παλιό φορτιστή κινητού.  Κατασκευαστικά αυτό υλοποιήθηκε τοποθετώντας ένα ζεύγος συρμάτων   στην πλάτη του κουκλόσπιτου.

Η ψευδοροφή

Η ιδέα ήταν να τοποθετηθεί ένα LED στην οροφή του κάθε δωματίου με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξέχει πολύ και παράλληλα να μην είναι εμφανή τα ρευματοφόρα σύρματα. Μετά από σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο, προκρίθηκε η λύση της κατασκευής ψευδοροφής για κάθε δωμάτιο. Δηλαδή η τοποθέτηση μιας  επιπλέον λεπτής πλάκας που θα άφηνε ένα διάκενο. Σε αυτό το διάκενο θα ταξίδευαν τα σύρματα και θα έκρυβε την αντίσταση που έπρεπε να κολληθεί σε κάθε LED.

Το υλικό που χρησιμοποίησα ήταν headboard πάχους 4mm.  Είναι ένα υλικό φτηνό, κόβεται εύκολα. Για να δημιουργηθεί το διάκενο, σε κάθε κομμάτι  κόλλησα στις άκρες λωρίδες από το ίδιο υλικό. Έτσι, το συνολικό πάχος της ψευδοροφής κατέληξε να είναι 8 mm. Η ορατή πλευρά βάφτηκε σε χρώμα λευκό, για να ταιριάζει με το χρώμα των δωματίων που είναι άλλωστε και αυτό λευκό.

Η κατασκευή

Έχοντας κατασταλάξει πώς θα γίνει το όλο σύστημα, η όλη εργασία γίνηκε ως εξής.

Στην πλάτη του κάθε δωματίου και κολλητά με την οροφή, τρύπησα με τρυπανάκι , έτσι ώστε να περάσουν τα σύρματα του κάθε LED.

Σε κάθε LED κόλλησα από μια αντίσταση. Δεν έχει σημασία σε ποιον πόλο , αλλά καθαρά για μνημονικούς λόγους προτίμησα να την κολλήσω στον θετικό. Επίσης για να μην μπερδευτούν τα πράγματα, στον θετικό πόλο χρησιμοποίησα κόκκινο σύρμα και στον αρνητικό κίτρινο.

Σε κάθε ψευδοροφή που προηγουμένως είχα βάψει την ορατή πλευρά, τοποθέτησα και κόλλησα στο κέντρο με κόλλα γενικής χρήσης από ένα LED. Για αυτό το σκοπό είχα κάνει μια τρύπα διαμέτρου 5 mm, όσο ακριβώς και το πάχος του LED.

Στη συνέχεια τοποθέτησα και κόλλησα τις ψευδοροφές στο κουκλόσπιτο, φροντίζοντας να περάσουν τα σύρματα από τις τρύπες. Εδώ χρειάστηκε να αναποδογυρίσω το κουκλόσπιτο,  μέχρις ότου στεγνώσει η κόλλα.

Χάραξα στην πλάτη του κουκλόσπιτου με Dremel δύο αυλάκια, μέσα στα οποία θα ταξίδευαν τα δύο σύρματα. Ο λόγος είναι απλός. Να κάνω τα σύρματα όσο το δυνατόν λιγότερο ορατά και συνάμα λιγότερο ευάλωτα σε τυχόν κακομεταχείριση, όντας εκτεθειμένα.

Τοποθέτησα τα σύρματα και τα ένωσα με τα σύρματα των  LEDs. Σε κάθε βήμα έλεγχα ότι τα ήδη συνδεδεμένα λειτουργούσαν, γιατί θα ήταν ατυχές να ολοκληρωθεί η δουλεία και να ανακαλύψεις ότι κάποιο δεν ανάβει…

Τα σύρματα τα κολλούσα και τα κάλυπτα με χαρτοταινία. Όταν ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του κυκλώματος,  όλη η πλάτη βάφτηκε ξανά. Με αυτό τον τρόπο η χαρτοταινία στερεοποιήθηκε και δεν είναι πλέον τόσο ορατή.