ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ

Μια καρέκλα τύπου Windsor

Άλλο ένα προτζεκτ για το σαββατοκύριακο. Μια καρέκλα μινιατούρα τύπου Windsor. Τα σχέδια και τις  οδηγίες τα βρήκα στο The Mini Time Machine Museum of Miniatures, γι αυτό και οι διαστάσεις αναφέρονται και σε ίντσες.

Τα υλικά που προτείνει είναι οδοντογλυφίδες, καλαμάκια για σουβλάκια και ξύλο μπάλσα και βάψιμο στο χρώμα της αρεσκείας του κατασκευαστή.

Εγώ όμως προτίμησα να χρησιμοποιήσω ξύλο κερασιάς, επειδή μου αρέσει το φυσικό χρώμα του ξύλου και ιδιαιτέρα της κερασιάς. Αργότερα θα το περάσω  με βερνίκι ματ.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι τα εργαλεία. Απαραίτητο είναι να έχει κανείς ένα καλό υποδεκάμετρο και μάλιστα ει δυνατόν να έχει και κλίμακα σε ίντσες. Εγώ στάθηκα τυχερός γιατί έχω στην εργαλειοθήκη μου ένα παχύμετρο ακριβείας, αυτό που συνήθως το λένε και βενιέρο. Έχω στη διάθεσή μου και τρυπανάκι χειρός, κατάλληλο για τόσο λεπτές εργασίες.

 

Το δύσκολο μέρος της όλης εργασίας ήταν να φτιάξω από ξύλο κερασιάς  τα διάφορα μέρη της καρέκλας. Όπως ίσως είναι αντιληπτό, κυλινδρικά ξυλάκια πάχους  3 mm και 2 mm δεν υπάρχουν έτοιμα, απλά τα φτιάχνεις μόνος σου. Όπως επίσης για και το κάθισμα, επειδή δεν είχα  το ξύλο στις διαστάσεις που ήθελα, χρειάστηκε να φτιάξω  κολλώντας   φλούδες μεταξύ τους μια σειρά κάθετη ως προς την άλλη. Αφού στέγνωσε είχα στη διάθεση μου  ένα κομμάτι 3,5 Χ 3,5 cm περίπου, από το οποίο έκοψα το κάθισμα  με τη σέγα.

Οι φωτογραφίες νομίζω δείχνουν βήμα-βήμα την συναρμολόγηση.

 

Τα πόδια της καρέκλας. Πάχος 3 mm μήκος 31,75 mm (1 1/4″)
Οι τύπες έγιναν για να δεχτούν τα οριζόντια στηρίγματα.

Τα οριζόντια στηρίγματα των ποδιών.
Πάχος 2 mm μήκος 2,23 mm (7/8″)

Πρώτη σύνδεση (μπροστινή/πισινή) 9,5 mm (3/8″) από κάτω.
Τα πλαϊνά στηρίγματα θα τοποθετηθούν στα 12,7 mm (1/2″) από την κάτω άκρη.

Για την πλάτη της καρέκλας.
Βέργες πάχος 2,2 mm μήκος 38 mm (1 1/2″)
Καπάκι πάχος 4 mm μήκος 33 mm ύψος 6 mm

Η πλάτη συναρμολογημένη.
Οι τρύπες απέχουν η μία από την άλλη 6 mm περίπου, οπότε οι δύο εξωτερικές απέχουν 26 mm (1″).

Η καρέκλα έτοιμη.