ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ

Δρύινο παρκέ

Ένα ξύλινο πάτωμα ομορφαίνει το σπίτι. Γιατί όχι και ένα κουκλόσπιτο;

Η ξυλεία

Έτυχε να έχω την κατοχή μου μερικές σανίδες από δρύινο παρκέ, που κάποια στιγμή ένας φίλος γείτονας είχε αναγκαστεί να ξηλώσει μετά από κάποια σοβαρή βλάβη στα υδραυλικά του σπιτιού του. Αυτό το ίδιο ξύλο που έτσι κι αλλιώς προοριζόταν για παρκέ, κατέληξε να χρησιμοποιηθεί πάλι για τον ίδιο σκοπό, αλλά αυτή τη φορά σε ένα κουκλόσπιτο και σε κλίμακα 1:20. Οι λωρίδες που κόπηκαν έχουν πλάτος 3 mm και ύψος 6 mm. Το μήκος έφτασε το 50 cm, τις έκοψα από τρείς διαφορετικού μήκους σανίδες. Όταν απέκτησα τις σανίδες, δεν είχα πολλές επιλογές σχετικά με το μήκος, διάλεξα αυτές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ανεξαρτήτως μήκους.
Για την κοπή χρησιμοποίησα ένα μικρό επιτραπέζιο δισκοπρίονο, κατάλληλο για μικροκατασκευές. Το κόψιμο γίνεται σε δύο βήματα. Πρώτα από τη σανίδα (που είχε πάχος 2 cm) έκοψα λωρίδες πάχους 3 mm. Στη συνέχεια τις έκοψα σε πάχος 6 mm.

Η τοποθέτηση

Η τοποθέτηση απαιτεί τρία πράγματα. Ειδικό πριονάκι που να κάνει λεπτό κόψιμο (razor saw) , κόλλα ξυλουργού και άφθονη υπομονή. Το στρώσιμο είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή. Έγινε σταδιακά, γιατί απαιτεί σχεδόν κάθε ξυλαράκι να το μετράς με το υποδεκάμετρο, να το κολλάς, να περιμένεις να τραβήξει η κόλλα. Φυσικά χρειάζεται να σταματάς άμα στερεύεις από υπομονή.
Μετά την τοποθέτηση, έγινε και το σχετικό τρίψιμο με ψιλό γυαλόχαρτο. Έπρεπε η επιφάνεια να γίνει λεία και να εξομαλυνθούν τυχόν υψομετρικές ανομοιογένειες. Τέλος, όλη η επιφάνεια στιλβώθηκε με βούτυρο ξύλου. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μείγμα κεριού μέλισσας και παραφινέλαιου σε αναλογία 1 προς 3. Είναι παλιά παραδοσιακή συνταγή που χρησιμοποιούσαν παλιά οι νοικοκυρές να γυαλίζουν τα έπιπλα. Την ίδια συνταγή χρησιμοποιούν κάποια ακριβά προϊόντα περιποίησης ξύλινων επιφανειών. Θεώρησα πως είναι η ιδανική λύση για το κουκλόσπιτο, αφού θα παίζει με αυτό ένα παιδί.
Η τελευταία πινελιά στην όλη διαδικασία, είναι η τοποθέτηση σοβατεπιών. Εδώ το πάχος της λωρίδας είναι 2 mm.

Ξύλο δρυός κομμένο σε λωρίδες ύψους 6mm και πάχους 3mm.

Ξύλο δρυός κομμένο σε λωρίδες ύψους 6mm και πάχους 3mm.

Στρώσιμο του παρκέ στο πρώτο δωμάτιο. Έδώ θα είναι το σαλόνι.

Το σαλόνι έτοιμο.

Το δεύτερο δωμάτιο. Το κομμάτι του διαδρόμου ολοκληρωμένο.

Το δεύτερο δωμάτιο ολοκληρωμένο.

Πρώτος όροφος, ο διαδρομος προς την σκάλα. εδώ θαστρωθεί με λωρίδες κάθετα προς τον τοίχο.

Πρώτος όροφος, πρώτο δωμάτιο.

Πρώτος όροφος, πρώτο δωμάτιο, μαζί με τον διάδρομο μπροστά. Εδώ φαίνεται στην τελική μορφή, μετά το τρίψιμμο με γυαλόχαρτο και πέρασμα με στιλβωτικό κερί.

Τα δύο ακραία δωμάτια. Εδώ στο ισόγειο θα στηθεί η κουζίνα και στον πρώτο όροφο το μπάνιο.

Το κουκλόσπιτο μέ όλα τα πατώματα στρωμένα, τριμμένα και στιλβωμένα. Το στιλβωτικό υλικό είναι φυσικό προϊόν, φτιαγμένο με κερί μέλισσας και παραφινέλαιο.