ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ

Ένα διώροφο κουκλόσπιτο

Η βασική ιδέα ήταν να φτιάξω ένα κουκλόσπιτο που να είναι μικρό για να μεταφέρεται εύκολα από ένα παιδί και να μην πιάνει πολύ χώρο. Ιδανικά έπρεπε να έχει διαστάσεις που να μπορεί να τοποθετηθεί και σε ένα ράφι ή στην άκρη του γραφείου. Ξεκίνησα λοιπόν πρώτα να δω χωροταξικά που θα μπορούσε να τοποθετηθεί χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα χώρου και έτσι κατέληξα στις αποδεκτές διαστάσεις. Δεν έπρεπε να είναι παραπάνω από 50Χ26Χ35 (μήκος/πλάτος/ ύψος). Το υλικό αποφάσισα να είναι κόντρα πλακέ πάχους 6 χιλιοστών. Η βάση είναι πιο παχιά, 15 χιλιοστά.

Ο κατάλογος με τα κομμάτια που απαρτίζουν το κουκλόσπιτο και με τις διαστάσεις.

Εδώ φαίνεται το αριστερό κάθετο κομμάτι, πάνω στο οποίο χάραξα τα ανοίγματα που θα αποτελέσουν την εξώπορτα, έναν φεγγίτη και ένα παράθυρο στον πρώτο όροφο.

Παράλληλα έκανα τη σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο για να βρω σχέδια. Υπάρχουν άπειρα σχέδια και κατά πως φαίνεται, χιλιάδες που ασχολούνται με την κατασκευή κουκλόσπιτων. Είναι απίστευτο τι υπάρχει εκεί έξω, τόσο στα κουκλόσπιτα, όσο στα παρελκόμενα, όπως έπιπλα, συστήματα ηλεκτροφωτισμού κλπ. Για το τελευταίο, ήδη το έχω βάλει στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου να το διερευνήσω…

Με τα πολλά, αποφάσισα να φτιάξω κάτι απλό, μιας και δεν έχω την εμπειρία να φτιάξω κάτι περίπλοκο. Όσο για την κλίμακα, η κατασκευή να είναι σε κλίμακα 1:20. Από ότι είδα, τα υπάρχοντα σχέδια είναι σε κλίμακα 1:12, ή 1:24. Για ποιο λόγο δεν έχω ακόμα καταλάβει.  Η κλίμακα  1:20 που διάλεξα με βολεύει γιατί απλά το κλιμακόμετρο που αγόρασα έχει υποπολλαπλάσια του δεκαδικού συστήματος (ένα από αυτά και αυτή) και το κυριότερο είναι πιο εύκολη στη μετατροπή σε εκατοστά  όταν έρχεται η στιγμή να μεταφέρεις τα σχέδια στο ξύλο.

Η εύρεση της ξυλείας είναι το εύκολο μέρος. Πηγαίνεις σε ξυλουργείο που κόβουν ξυλεία στα μέτρα σου, τους δίνεις τις διαστάσεις και σε λίγα λεπτά τα έχεις έτοιμα κομμένα. Άλλα υλικά που χρειάζεσαι είναι ψιλά καρφάκια, και κόλλα ξυλουργού.  Από εργαλεία, εκτός από ένα σφυράκι για τα καρφώματα, απαραίτητα είναι ένας μεταλλικός χάρακας και μια μεταλλική γωνιά για το σωστό γώνιασμα των ξύλων. Αν τα ξύλα είναι κομμένα σωστά, η συναρμολόγησή τους είναι εύκολη. Για να κοπούν τα ανοίγματα για τις πόρτες και ατ παράθυρα, απαραίτητη είναι μία σέγα.

Τα δύο κάθετα μαζί με τις μεσοτοιχίες του ισογείου, έτοιμα για τοποθέτηση.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορεί να πάρει κανείς μια ιδέα πως κατασκευάστηκε. Ο πρώτος όροφος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, του λείπουν οι μεσοτοιχίες των δωματίων, οι οποίες θα τοποθετηθούν εν ευθέτω χρόνω.  Δεν έδωσα τις σωστές διαστάσεις στο ξυλουργό και μου βγήκαν 6 χιλιοστά πιο ψηλές, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να τα κοντύνω κατά έξι χιλιοστά. Κατά τη φάση του σχεδιασμού είχα λάβει υπόψη το πάχος της ξυλείας, όμως δεν υπολόγισα το πάχος του μεσοπατώματος, με αποτέλεσμα ο πρώτος όροφος να είναι κοντύτερος κατά 6 χιλιοστά. Δεν πειράζει, πολλοί θα το δουν, κανείς δεν θα το καταλάβει, ιδιαίτερα οι κούκλες της κόρης μου.

Τι μέλλει γενέσθαι:

Από δω και πέρα , όρεξη να έχει κανείς. Είναι σαν κανονικό σπίτι. Χρειάζεται πορτοπαράθυρα, βαψίματα, ηλεκτρικά, έπιπλα. Υδραυλικά όχι, λέω να μην το κάψουμε εντελώς!

Το κουκλόσπιτο σε φάση κατασκευής. Δεξιά θα είναι μια μπαλκονόπορτα, ενώ αριστερά η κεντρική είσοδος.

Το πάτωμα του πρώτου ορόφου τοποθετήθηκε. Το άνοιγμα αριστερά είναι για την εσωτερική σκάλα.

Το κέλυφος του κουκλόσπιτου έτοιμο. Αριστερά φαίνεται η σκάλα τοποθετημένη. στον επάνω όροφο λείπουν οι μεσοτοιχίες που θα τοποθετηθούν προσεχώς.

Λεπτομέρεια από την εσωτερική σκάλα.