Αρχείο:1676-Athens.jpg

Από The Stelios Files

Πρωτότυπο αρχείο(1.520 × 1.010 εικονοστοιχεία, μέγεθος αρχείου: 1,24 MB, τύπος MIME: image/jpeg)

1 Σύνοψη

Ο χάρτης αυτός δημοσιεύτηκε το 1678 στο έργο του «Ταξίδι στην Ιταλία, τη Δαλματία, την Ελλάδα και το Λεβάντε» (Voyage d ’Italie, de Dalmatie, de Grèce et de Levant) από τον γάλλο αρχαιοδίφη Ζακόμπ Σπον, ο οποίος είχε επισκεφθεί την πόλη δύο χρόνια πριν με τη συνοδεία του άγγλου Τζορτζ Γουέλερ. Και οι δύο δημοσίευσαν σχέδια της πόλης, τα οποία μάλιστα υπήρξαν εξαιρετικά δημοφιλή και χρησιμοποιήθηκαν με διάφορες παραλλαγές σε πολλές άλλες εκδόσεις εκείνης της εποχής… Ο χάρτης του Σπον περιγράφει αδρά την πόλη. Ουσιαστικά ο χάρτης συνοδεύει και συμπληρώνει το κείμενο του βιβλίου, αποτυπώνοντας τις θέσεις 50 (αριθμημένων) αρχαίων μνημείων.

Ο συγκεκριμένος χάρτης αναγνωρίζει για πρώτη φορά τους πιο σημαντικούς δρόμους (τις στράτες…), που έφευγαν από την πόλη.

Ο χάρτης δίνει την εντύπωση ότι η πόλη περιβαλλόταν από τείχη, κάτι που δεν ισχύει. Το λεγόμενο «Τείχος του Χασεκή» –στην πραγματικότητα μια υποτυπώδης οχύρωση- κτίστηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, το 1778. Αυτό που φαίνεται ως τείχος είναι πιθανότατα ο περίβολος που σχημάτιζαν οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών στον περιμετρικό δακτύλιο της πόλης.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να προσέξουμε τον Παρθενώνα, που εκείνη την εποχή είχε μετατραπεί σε μεγαλοπρεπές τζαμί. Στέκει ακόμη ακέραιος, πριν την καταστροφή που υπέστη κατά την πολιορκία του Μοροζίνι το 1687.

2 Πηγή

Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης

3 Αδειοδότηση


Ιστορικό αρχείου

Πατήστε σε μια ημερομηνία/ώρα για να δείτε το αρχείο όπως εμφανιζόταν εκείνη την χρονική στιγμή.

Ημερομηνία/ΏραΜικρογραφίαΔιαστάσειςΧρήστηςΣχόλιο
τρέχον14:40, 9 Απριλίου 2018Μικρογραφία για την έκδοση της 14:40, 9 Απριλίου 20181.520 × 1.010 (1,24 MB)Admin (συζήτηση | συνεισφορές)Category:Εικόνες

Η ακόλουθη σελίδα χρησιμοποιεί προς αυτό το αρχείο:

Μεταδεδομένα