ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΚΘΕΜΑ ΣΤΟ OMEKA

Από The Stelios Files
Αναθεώρηση ως προς 05:01, 20 Απριλίου 2020 από τον Admin (συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα με '== Πριν ξεκινήσετε: Χαρτογραφήστε το έκθεμά σας == Αξίζει να σκεφτεί κανείς πριν ξεκινήσει να...')
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

1 Πριν ξεκινήσετε: Χαρτογραφήστε το έκθεμά σας

Αξίζει να σκεφτεί κανείς πριν ξεκινήσει να δημιουργεί ένα έκθεμα. Χρειάζεται να δημιουργηθούν ενότητες και σελίδες και θα πρέπει να σκεφτείτε τι θέλετε και πως σκοπεύετε να κάνετε πριν ξεκινήσετε.

Στο παράδειγμα που ακολουθεί, θα φτιάξουμε ένα απλό έκθεμα με macro φωτογραφίες φυτών. Αλλά τι θα γινόταν αν θέλαμε, ας πούμε, να φτιάξουμε ένα έκθεμα για τον βουβό κινηματογράφο; Τμήματά του μπορεί να είναι θεματικές ενότητες (κωμωδίες, ειδύλλια, δράματα), χρονολογικά (πρώιμη σιωπηλή ταινία, η μεταβατική περίοδος, κλασική εποχή), ή στιλιστικά (μοντερνιστική, ιμπρεσιονιστική, αφήγηση). Όλα εξαρτώνται από το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας. Καλό είναι να σχεδιάσετε έναν χάρτη της έκθεσής σας, ο οποίος θα δείχνει πού θέλετε να τοποθετήσετε κάθε ψηφιακό στοιχείο.

2 Προσθήκη εκθέματος

Μια συλλογή είναι απλώς μια λίστα αντικειμένων. Ένα έκθεμα είναι μια ξενάγηση μέσα από τα στοιχεία της, πλήρης, με περιγραφικό κείμενο και προσαρμοσμένες διατάξεις. Για να δημιουργήσετε ένα, στον πίνακα ελέγχου κάντε κλικ στην καρτέλα Εκθέματα και στη συνέχεια, Προσθήκη εκθέματος.

Συμπληρώστε τη φόρμα στο επάνω μισό της σελίδας. Το slug είναι ένα αναγνώσιμο από μηχάνημα όνομα για το έκθεμα σας και θα γίνει μέρος της διεύθυνσης URL σας.

Περιγραφή: Έχετε δύο επιλογές για την πρώτη σελίδα στο έκθεμα:

  1. Συμπληρώστε το πλαίσιο Περιγραφή σε αυτή τη σελίδα και χρησιμοποιήστε αυτήν ως πρώτη σελίδα στο έκθεμα σας, αφήνοντας το πλαίσιο Use Summary Page? Μαρκαρισμένο.
  2. Καταργήστε την επιλογή του πλαισίου Use Summary Page? για να κάνετε την επάνω Σελίδα εκθεμάτων την πρώτη σελίδα στο έκθεμα σας.

Cover image (εικόνα «εξώφυλλο»): προσθέστε εδώ μια εικόνα αντιπροσωπευτική του εκθέματος. Εάν δεν βάλετε, τότε το Omeka θα χρησιμοποιήσει το πρώτο συνημμένο αρχείο σε αυτό το έκθεμα.

3 Προσθέστε μια σελίδα

Οι Σελίδες είναι ο χώρος όπου θα επισυνάψετε τα πραγματικά στοιχεία στο έκθεμα σας. Ένα έκθεμα μπορεί να έχει πολλές σελίδες και μπορείτε να τις σύρετε και να τις αποθέσετε για να αναδιατάξετε τη σειρά, κάνοντας ακόμη και ορισμένες σελίδες υποενότητες άλλων.

Κάντε κλικ στο πράσινο κουμπί Προσθήκη σελίδας. Στην επόμενη σελίδα, θα εισαγάγετε ορισμένες πληροφορίες και θα επιλέξετε μια διάταξη για τη σελίδα εκθεμάτων.

Συμπληρώστε τον τίτλο σελίδας και το slug. Παρακάτω στην ενότητα Περιεχόμενο θα δείτε την επιλογή για το Νέο Μπλοκ. Οι σελίδες αποτελούνται από μπλοκ, τα οποία μπορεί να είναι αρχεία και κείμενο, Gallery, μόνο αρχεία ή απλά κείμενο. Για το συγκεκριμένο παράδειγμα, κάντε κλικ στην επιλογή Αρχείο με κείμενο και στη συνέχεια, το πράσινο Προσθήκη νέου περιεχομένου.

4 Προσθήκη περιεχομένου στο μπλοκ περιεχομένου

Στο πεδίο Block 1 (Αρχείο με κείμενο) κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη στοιχείου (Add Item). Στο παράθυρο που ανοίγει, κάντε κλικ στο στοιχείο σας και στη συνέχεια κάντε κλικ στην επιλογή Επιλογή είδους. Μπορείτε να προσθέσετε μια λεζάντα, αν θέλετε. Κάντε κλικ στο πράσινο κουμπί Αποθήκευση Αλλαγών.

Προσθέστε επίσης κάποιο κείμενο στο πεδίο Κείμενο.

Όταν τελειώσετε, κάντε κλικ στο κουμπί Δείτε τη δημόσια σελίδα για να δείτε την εμφάνιση της τοποθεσίας Omeka.

5 Το τελικό αποτέλεσμα

6 Πηγές