Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ασφαιρική επιφάνεια»

Από The Stelios Files
μ
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
*Το Βιβλίο της Έγχρωμης Φωτογραφίας Adrian Bailey & Adrian Holloway Εκδόσεις Σ.Μωρεσόπουλος & Σια ΕΠΕ
*Το Βιβλίο της Έγχρωμης Φωτογραφίας Adrian Bailey & Adrian Holloway Εκδόσεις Σ.Μωρεσόπουλος & Σια ΕΠΕ
*[https://www.nikon.gr/el_GR/product/nikkor-lenses/glossary Nikon-γλωσσάρι φακών]
*[https://www.nikon.gr/el_GR/product/nikkor-lenses/glossary Nikon-γλωσσάρι φακών]
*[http://www.microglobe.co.uk/info/aspherical_lenses/]
*[http://www.microglobe.co.uk/info/aspherical_lenses/ www.microglobe.co.uk]


[[Κατηγορία:Φωτογραφία]]
[[Κατηγορία:Φωτογραφία]]

Αναθεώρηση της 15:15, 17 Μαρτίου 2018

Επιφάνεια που δεν αποτελεί τμήμα κάποιας σφαίρας. Πολλοί φακοί είναι κατασκευασμένοι με τέτοιες επιφάνειες για να μειώνονται οι εκτροπές.

Αρχικά οι επιφάνειες των φακών, είτε κοίλοι, κυρτοί κ.λπ., αντιπροσώπευαν τμήμα μιας τέλειας σφαίρας. Το πρόβλημα με αυτούς τους φακούς είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να εστιάσουν ομοιόμορφα το είδωλο στην επίπεδη επιφάνεια του φιλμ ή του αισθητήρα της μηχανής. Αυτό είναι πιο εμφανές στα μέτρια ή μεγάλα διαφράγματα όπου το βάθος της εστίασης είναι στενό.

Οι ασφαιρικοί φακοί εξαλείφουν σχεδόν εντελώς το φαινόμενο κόμης κι άλλους τύπους παραμορφώσεων όπως τυχόν χρωματικές αλλοιώσεις, ακόμη και στο μέγιστο διάφραγμα. Αυτά τα ασφαιρικά στοιχεία αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα όσον αφορά τη διόρθωση της παραμόρφωσης σε ευρυγώνιους φακούς. Επιπλέον, το βάρος και το μέγεθος του φακού μειώνεται χάρη στη χρήση ασφαιρικών φακών.

Οι ασφαιρικοί φακοί είναι πιο δύσκολο να κατασκευαστούν, γεγονός που τους καθιστά πιο ακριβούς.

Κατασκευαστικά, υπάρχουν τριών ειδών ασφαιρικοί φακοί. Χυτευτοί , τορνευτοί και οι υβριδικοί.

Οι υβριδικοί είναι αρκετά φθηνοί για να παραχθούν και χρησιμοποιούνται για φτηνούς ευρείας κατανάλωσης φακούς zoom. Βασικά είναι ένα σφαιρικός γυάλινος φακός με μια πρόσθετη πλαστική επιφάνεια η οποία σχηματίζει το σχήμα της ασφαιρικό.

Οι τορνευτοί ασφαιρικοί φακοί κατασκευάζονται από γυαλί. Η διαδικασία λείανσης ενός σφαιρικού στοιχείου και η ακόλουθη διαδικασία γυαλίσματος είναι πολύ ακριβή, έτσι συναντάται μόνο στους επαγγελματικής κατηγορίας φακούς όπως της Canon 16-35 mm F2.8 και σε παλαιότερους φακούς.

Οι χυτευτοί φακοί παράγονται από την χύτευση γυαλιού σε καλούπι. Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται συχνά σε καλούς ερασιτεχνικούς φακούς.

Πηγή